barnautica spricht deutsch   barnautica speaks english
 
 
 
 
 
 

BTW BETAALD?

Bij de aan- en verkoop van gebruikte schepen is het belangrijk te weten wat de BTW status van het vaartuig is. Dit wordt bij de verkoopinformatie vermeld en staat ook in de koop- en verkoopovereenkomst. Niet iedere eigenaar heeft de originele BTW factuur in zijn of haar dossier of de zogeheten "BTW verklaring Douane" aan boord.

 

De Nederlandse belastingdienst of de douane (bij binnenkomst van de Nederlandse Territoriale wateren) kan van u vragen aan te tonen dat de BTW betaald is over het vaartuig wat u in uw eigendom heeft. Als u dit verzoek krijgt en u kunt geen bewijs overleggen of "aannemelijk" maken dat de BTW betaald is, dan kan de belastingdienst u als eigenaar van het vaartuig, alsnog belasten voor de BTW. Dit zal zij dan doen op basis van de huidige dagwaarde van het vaartuig en daarover het geldende BTW tarief te berekenen (op dit moment 21 %).

 

Op dit soort onprettige verrassingen zit u als booteigenaar niet te wachten en ook een toekomstige koper van u zeiljacht of motorjacht wil weten wat de BTW status van uw schip is. Kopers van tweedehands schepen willen het liefst de BTW verklaring van de Douane bij aankoop van een zeilboot of motorboot hebben.

BTW VERKLARING AANVRAGEN

Door op de hieronder geplaatste link te klikken kunt u eenvoudig de Douane verklaring zelf aanvragen.

NB Het aanvragen van deze verklaring is alleen van toepassing op particuliere booteigenaren.

 

Link naar Website Douane

 

Leest u de instructies aandachtig.

U wordt gevraagd verschillende documenten bij te sluiten.

 

De beste en meest afdoende manier om aan te tonen dat de BTW betaald is het kunnen overleggen van de originele Nederlandse verkoopfactuur (factuur vanaf de werf of dealer van de boot) waarop de koopsom vermeld staat én het betaalde BTW bedrag. Als u de originele factuur niet heeft dan bent u aangewezen op de BTW verklaring van de Nederlandse Douane. Overigens is het raadzaam ook een BTW verklaring aan te vragen als u de originele BTW factuur wel heeft, zodat u deze factuur kunt bewaren in uw administratie thuis en de verklaring aan boord kunt houden.

 

Sinds 2012 is er één loket die de aanvragen afhandelt en dat is de Douane dienst in Vlissingen. Er is ook een "nieuwe" BTW verklaring gekomen die in tegenstelling tot de "oude" slechts 3 jaar geldig is. Dat betekent dat een booteigenaar om de 3 jaar de verklaring moet aanvragen. Eigenaren van schepen met een "oude" verklaring kunnen hiermee een nieuwe verklaring aanvragen. Reden om de geldigheidsduur van 3 jaar in te voeren is omdat dit beter aansluit bij de Europese wetgeving omtrent tijdelijke uit- en invoer van vaartuigen. E.e.a. is voor de Douane nu ook nog nieuw en ze hebben daarom ook nog niet op alle vragen een antwoord.

 

NB Als u de verklaring heeft ontvangen moet u deze aan boord bij uw scheepspapieren bewaren. De verklaring is ook niet op uw naam gesteld maar op naam van het vaartuig en hoort bij het betreffende vaartuig. Bij de verkoop van de boot moet u de verklaring dan ook meegeven aan de koper van het schip.

 

Als u toch nog vragen heeft, kunt u zich wenden tot de Douane in Vlissingen. Zij zijn u graag van dienst:

 

Douane Vlissingen
Postadres: Duitslandweg 1, 4389 PJ  Vlissingen. Telefoon: 088-15 75 355.
Dhr. Adkins, Dhr. Van Leeuwen of Dhr. Bonte.

 

NB. Deze informatie is naar beste weten samengesteld door Barnautica Yachting op basis van onze ervaring en de informatie zoals bij ons bekend in november 2012. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud van deze informatie en Barnautica Yachting is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. De beslissing of "verklaring voor een pleziervaartuig" voor uw vaartuig wordt afgegeven is ter beoordeling van de Douane.

 

© Barnautica Yachting 2014


HOE WERKT EEN QR CODE?

Zoek via internet naar een geschikte QR code reader. Voor een I Phone kunt u deze reader gratis downloaden via Appstore. In alle gevallen is de zoekterm "QR Reader" voldoende om een aantal websites te vinden waar u de voor uw telefoon geschikte software kunt downloaden. Zodra u de software op uw telefoon heeft ge´nstalleerd kunt u QR codes scannen.  




Afhankelijk van de door u ge´nstalleerde software zult u een "foto" moeten maken van de code of maakt uw toestel vanzelf een foto als hij de code scherp heeft en kan "lezen". Zodra de code ingelezen is duurt het afhankelijk van uw mobiele internetverbinding 1 of hooguit enkele seconden voordat de telefoon u leidt naar de informatie over de boot die u heeft gescand. U wordt direct naar alle foto's en specificaties geleid die u dan ook direct kunt zien en lezen. Deze link blijft op uw toestel staan zodat u thuis of elders de informatie gemakkelijk nog een keer kunt raadplegen of bijvoorbeeld kunt doorsturen naar vrienden of andere mogelijk ge´nteresseerden.




Als u bij de specificaties bent uitgekomen bent u ook direct op onze website. U kunt vanuit daar ook weer gewoon navigeren op onze site en al onze diensten bekijken en/of andere schepen uit ons aanbod.

Hieronder twee tips waar u uitgebreide informatie vindt m.b.t. de QR code.

 • http://www.qtag.nl/faq
 • http://www.qrcode.nu

  VAARBEWIJS

  U heeft een vaarbewijs nodig voor het besturen van een vaartuig als 1 van onderstaande voorwaarden geldt voor het vaartuig wat u wilt besturen;

  • het vaartuig is meer dan 15 meter en/of
  • het vaartuig kan sneller varen dan 20 km/u

  Zo kunt u voor een kleine opblaasboot met 6 PK buitenboord motor een vaarbewijs nodig hebben omdat deze met 1 persoon er in sneller dan 20 km/u kan varen.
  Op een stalen jacht van 14,50 meter met een motor van 120 PK hoeft u gÚÚn vaarbewijs te hebben.
  (aangenomen dat deze combi niet harder vaart dan 20 km/u)
  Raar maar waar!

  PARTNERS

  Nicolaas Witsen Alkmaar
  Nicolaas Witsen


  Sailing4u

  Sailing4u


  Bootschappen Watersport

  Bootschappen Watersport



 •  

  ( HOME )

  disclaimer

  sitemap